رویای فوتبال تاجیکستان چگونه شکل گرفت؟
وقتی حدود دو سال قبل پیتر شگرت کروات، به عنوان سرمربی جدید تیم ملی فوتبال تاجیکستان هدایت این تیم را برعهده گرفت، کمتر کسی فکر میکرد این کشور در جام ملتهای آسیا ۲۰۲۳ به جمع ۸ تیم برتر مسابقات راه یابد.
اول صبح؛ وقتی حدود دو سال قبل پیتر شگرت کروات، به عنوان سرمربی جدید تیم ملی فوتبال تاجیکستان هدایت این تیم را برعهده گرفت، کمتر کسی فکر میکرد این کشور در جام ملتهای آسیا ۲۰۲۳ به جمع ۸ تیم برتر مسابقات راه یابد.
این رویای باورنکردنی اما با مرد خونگرم و صمیمی کروات حالا به حقیقت پیوسته و تاجیکها با نسل طلایی فوتبالیستهای خود آسیا را شگفتزده کردهاند. اما ریشه نسل فراموشنشدنی این کشور را باید در چند سال قبل و تیم فوتبال استقلال دوشنبه جستجو کرد. جایی که که در سال ۲۰۲۱ لیگ قهرمانان آسیا این تیم با بازیکنانی که حالا اسکلت تیم ملی فوتبال تاجیکستان را تشکیل میدهند موفق شدند توجهات را به خود جلب کنند.
در آن سال تیم استقلال که به عنوان قهرمان لیگ تاجیکستان به رقابتهای لیگ قهرمانان آسیا راه یافته بود در گروه نخست این بازیها در کنار الهلال عربستان، شباب الاهلی امارات و آلمالیق ازبکستان قرار گرفت. مسابقاتی که به دلیل شیوع همهگیری کرونا به صورت متمرکز در یکی از کشورهای هر گروه برگزار میشد و الهلال عربستان در آن سال میزبان بازیهای گروه یکم بود. بازیکنان استقلال در مسابقه با یکی از مدعیان اصلی و همیشگی فتح لیگ قهرمانان آسیا یکی درخشانترین بازیهای تاریخ خود را به نمایش گذاشتند و در ۲۵ آوریل ۲۰۲۱ در ورزشگاه ملک فهد ریاض توانستند با نتیجه ۴-۱ الهلال را شکست دهند.
پیتر شگرت، سرمربی تیم ملی تاجیکستان
نتایج درخشان استقلال باعث شد تا این تیم در آن سال با درخشش ستارگانی چون وحدت حنانوف و منوچهر صفروف در پایان مسابقات گروهی، در نخستین حضور خود در لیگ قهرمانان آسیا، بالاتر از الهلال و به عنوان تیم نخست به مرحله یک هشتم نهایی این بازیها راه یابند. در مرحله یک هشتم، این تیم تاجیک به دلیل صدرنشینی در مرحله قبل از امتیاز میزبانی در تک بازی این مرحله برخوردار بود و در مقابل پرسپولیس تهران قرار گرفت. در آن مسابقه هرچند سرخپوشان توانستند با گل دقیق ۹۰ مهدی ترابی از سد حریف خود عبور کنند، اما نمایش فراتر از انتظار بازیکنان جوان این تیم، توجهات را به خود جلب کرد.
پس از آن بود که پرسپولیس تصمیم گرفت دو ستاره آن زمان این تیم یعنی منوچهر صفروف و وحدت حنانوف را به خدمت بگیرد و این دو بازیکن از استقلال دوشنبه به پرسپولیس تهران پیوستند. هرچند صفروف نتوانست چندان در جمع سرخپوشان دوام بیاورد اما وحدت یکی از بازیکنانی است که فصل گذشته توانست با پرسپولیس فاتح سه جام شود.
شگفتیهای شگرت
پیتر شگرت کروات، که پیش از حضور در تاجیکستان چندین سال سرمربی تیم ملی فوتبال افغانستان بوده، در اواخر سال ۲۰۲۱ به دوشنبه آمد تا هدایت تیم ملی تاجیکستان را برعهده بگیرد. او که همیشه روابط گرمی با رسانهها و افکار عمومی داشته تلاش کرد از زمان حضورش در تاجیکستان استعدادهای فوتبالی این کشور را به خوبی شناسایی کرده و مجموعه منظمی از بازیکنان را دور یکدیگر جمع کند.
شگرت البته چه در دوران بازیگری و چه در دوران مربیگری کارنامه قابل توجهی نداشته است. این مربی ۵۷ساله که در کشور یوگسلاوی وقت متولد شده در هیچ تیم مطرحی بازی نکرده است. اما در دوران مربیگری در باشگاههایی چون بوخوم و دوئیسبورگ آلمان به عنوان دستیار فعالیت کرد. او بعدا هدایت چند تیم نه چندان شناخته شده در فوتبال اتریش را برعهده گرفت. در تیمهای ملی هم میتوان به حضور شگرت در رای تیمهایی چون گرجستان، مالدیو و افغانستان اشاره کرد که باز هم در هیچ کدام شگرت نتوانسته بود به نتیجه قابل توجهی دست یابد.
پیتر شگرت، سرمربی کروات تیم ملی تاجیکستان
اما ستاره بخت این مرد کروات در تاجیکستان روشن شد و او موفق شد برای نخستین بار این کشور را به جام ملتهای آسیا برساند. شگرت با استفاده از همان بازیکنان استقلال تاجیکستان که مقابل الهلال شگفتیسازی کردند توانست اسکلت تیم ملی فوتبال تاجیکستان را بسازد به طوری که این باشگاه شهر دوشنبه با داشتن ۱۰ بازیکن در این رقابتها بیش از هر باشگاه دیگری در جام ملتهای آسیا نماینده دارد. علاوه بر این ۱۰ نفر باید نام منوچهر صفروف که پس از پرسپولیس به ازبکستان رفته و وحدت حنانوف که همچنان هم در جمع سرخپوشان حضور دارد هم به این جمع اضافه کرد که همگی بازیکنان همان تیم استقلال دوشنبه هستند که حدود ۳ سال پیش در الهلال را شکست دادند.
شگرت در تاریخسازی خود با تاجیکها در روز نخست این بازیها با چین به تساوی رسید و در روز دوم مقابل قطر قدرتمند و میزبان به سختی و با یک گل شکست خورد. اما تاجیکها در سومین مسابقه خود توانستند توجهات را بیش از قبل به خود جلب کنند و در حالیکه با ۱ گل از لبنان عقب بودند با به ثمر رساندن ۲ گل ضمن به ثمر رساندن نخستین گلهای خود در این مسابقات و کسب نخستین پیروزی در تاریخ جام ملتهای آسیا، به عنوان تیم دوم از گروه خود به مرحله یک هشتم نهایی جام ملتهای آسیا راه یابند.
اما شگفتیسازیهای شاگردان شگرت به همینجا ختم نشد و آنها روز یکشنبه توانستند امارات را در ضربات پنالتی شکست دهند و خود را در جمع ۸ تیم برتر قاره کهن ببینند. تاجیکها در این بازی بسیار بهتر از حریف شناخته شده خود ظاهر شدند و پس از به ثمر رساندن گل نخست بارها فرصتهایی را برای زدن گل دوم داشتند که هیچکدام آنها وارد دروازه شاگردان پائولو بنتو پرتغالی نشد. دریافت گل در دقیقه ۹۳ باعث شد تا هیجان این دیدار ۳۰ دقیقه دیگر هم ادامه داشته باشد تا در نهایت بازیکنان تاجیکستان با پنالتیهای بینقص خود ضمن شکست حریف به مرحله یک چهارم نهایی راه یابند.
شادی بازیکنان تیم ملی تاجیکستان پس از پیروزی مقابل امارات
حالا شگرت به یکی از محبوبترین شخصیتها در تاجیکستان تبدیل شده و بازیکنان این تیم پس از پیروزی در مسابقات او را به هوا پرتاب میکنند. او هم همراه با شاگردانش در مقابل دوربینهای تلویزیونی فریاد «تاجیکستان، تاجیکستان» سر میدهد و مشتهایش را گره میکند تا بیش از پیش از مردم این کشور دلبری کند.
پیتر شگرت خونگرم پس از این دیدار و نمایش تحسین برانگیز شاگردانش ابراز امیدواری کرده که این تیم بتواند همچنان به مسیر خود ادامه دهد و در صورت امکان در فینال مقابل ایران قرار گیرد. رویایی که هرچند دستیابی به آن دشوار به نظر میرسد اما برای تیمی که تا این مرحله بسیاری از غیرممکنها را ممکن کرده، رویاپردازی ادامه دارد.