نقل قولهایی از «سقراط»؛ مردی که میدانست نمیداند
نقلقولهای فلسفی سقراط هنوز هم پس از قرنها درسهای ارزشمندی دربارۀ خرد، خوداندیشی، معرفت و خطرات نادانی در بر دارند.
نقلقولهای فلسفی سقراط هنوز هم پس از قرنها درسهای ارزشمندی دربارۀ خرد، خوداندیشی، معرفت و خطرات نادانی در بر دارند.
نقلقولهای فلسفی سقراط هنوز هم پس از قرنها درسهای ارزشمندی دربارۀ خرد، خوداندیشی، معرفت و خطرات نادانی در بر دارند.
سارتر مینویسد: «چیزی به عنوان «ذات انسانی» وجود ندارد؛ انسان صرفا وجود دارد و هیچ چیز نیست جز آنچه خودش از خودش میسازد».
سورن کییرکگارد، فیلسوف دانمارکی، در کتاب «مفهوم اضطراب» مینویسد: «اگر انسان یک حیوان یا یک فرشته بود، نمیتوانست در اضطراب باشد. اما از آنجایی که او هم حیوان است و هم فرشته، میتواند در اضطراب باشد و هرچه اضطراب بیشتر باشد، انسان بزرگتر است».
خوشبختی تقریباً برای همۀ آدمها به عنوان یک حس خوب و لذتبخش در نظر گرفته میشود، اما خوشبختی دقیقاً چیست؟ در این مطلب، به تعریف این مفهوم از منظر پنج مکتب فلسفی مختلف نگاهی انداختهایم.
فکر میکنید که برخی از مشکلات زندگی شما و رفتارهای شما و… نشات گرفته از جامعهای است که در آن زندگی میکنید؟ داستایفسکی به زیبایی نشان میدهد که تاثیرات اجتماعی- اقتصادی و فرهنگی به شکلی ویژه بر رفتار انسانی تاثیر میگذارد.
این ایده یعنی پوشیدن لباسهای ساده، اما کاربردی که باعث میشود فردی که آن لباس را پوشیده با خود احساس راحتی کند در سالیان اخیر توسط کارآفرینان فناوری که سبک خاص خود را دارند مشهور شده است. برای مثال، این موضوع را میتوان درباره «استیو جابز» و شلوار جین و بلوز یقه اسکی مشکی او دید یا در مورد «جف بزوس» با شلوار جین آبی با پیراهنهای آستین کوتاه تک رنگ یا درباره «مارک زاکربرگ» که شلوار جین و تی شرت آبی را ترجیخ میدهد و یا «جک دورسی» با لباسهای تمام مشکیاش که اغلب شامل کلاه، هودی یا ژاکت هستند.
فردریش نیچه مینویسد: «اکنون زمین حقیر شده است و بر روی آن انسانهایی میخزند که همه چیز را حقیر میکنند؛ این سخنی است که آخرین انسان بر زبان میآورد: ما خوشبختی را اختراع کردهایم».
شوپنهاور گفته است: «یافتن خوشبختی در درون خویشتن دشوار است؛ اما یافتن آن در هر جای دیگر نیز غیرممکن است». این چکیدۀ دیدگاه مردی است که بسیاری او را بزرگترین چهرۀ «بدبینی فلسفی» در تاریخ میدانند.
آیا کسی هست که به هیچ چیز امید نداشته باشد؟ به نظر میرسد اکثر ما در وجود خودمان سرشار از امیدواریهای گوناگون هستیم. اما آیا تا به حال به این فکر کردهایم که امید دقیقا چیست، چگونه از سایر احساسات متمایز میشود و ارزش و اهمیت آن در زندگی چقدر است؟
آیا شما میخواهید خوشبخت باشید؟ اگر شبیه اکثر مردم باشید، بله، قطعا این خواسته را دارید. اما خوشبختی چیست و «خوشبخت بودن» به چه معناست؟ در این مقاله چهار نظریه فلسفی در مورد خوشبختی را مرور خواهیم کرد.
مطالعه جدیدی که دربارۀ نظریههای فروید در مورد رویاها انجام شده، نشان میدهد که او از «جنسیت» برای توصیف هر فعالیت صرفاً لذتبخش استفاده کرده است و عقایدش تا آن اندازه که قبلا تصور میشود وابسته به این مفهوم نیست.
در بین تمام ژانرها در انواع آثار سینمایی، «انیمهها» جزء پربارترین آثار در زمینۀ بیان مفاهیم فلسفی هستند. داستانهای پیچیده، شخصیتهای عمیق و موقعیتهای بسیار خاص و عجیبی که در دنیای خلاقانۀ این فیلمها با آنها مواجه میشویم، این امکان را به انیمه میدهند که تبدیل به نوعی آزمایشگاه فکری برای ارائه و بررسی پرسشهای فلسفی شود.