فال حافظ ۲۱ بهمن ماه ۱۴۰۲/ به غمزه گوی که قلب ستمگری بشکن

دیوان اشعار حافظ، به ویژه به دلیل پیوندی که با قرآن کریم دارد، همیشه برای ایرانیان کتابی محترم و حتی مقدس بوده است. این تقدس و جنبۀ معنوی باعث شده که در سنت ما تفال زدن به دیوان این شاعر عارف امری مرسوم و موجه باشد.
اول صبح؛ خود حافظ نیز دلیل زیبایی بینظیر اشعارش را پیوند آنها با قرآن کریم میدانست: «ندیدم خوشتر از شعر تو حافظ، به قرآنی که اندر سینه داری». بیجهت نیست که مردم ایران نیز این شاعرِ حافظ قرآن را «زبان غیب» قلمداد کرده و گاهی برای کشف رازهای زندگی به دیوان اشعار او تفال زدهاند.
تفال امروز بیست و یکم بهمن ماه سال ۱۴۰۲ به دیوان لسانالغیب را در اینجا میخوانید:
کرشمهای کن و بازار ساحری بشکن
به غمزه رونق و ناموس سامری بشکن
به باد ده سر و دستار عالمی یعنی
کلاه گوشه به آیین سروری بشکن
به زلف گوی که آیین دلبری بگذار
به غمزه گوی که قلب ستمگری بشکن
برون خرام و ببر گوی خوبی از همه کس
سزای حور بده رونق پری بشکن
به آهوان نظر شیر آفتاب بگیر
به ابروان دوتا قوس مشتری بشکن
چو عطرسای شود زلف سنبل از دم باد
تو قیمتش به سر زلف عنبری بشکن
چو عندلیب فصاحت فروشدای حافظ
تو قدر او به سخن گفتن دری بشکن
تفسیر عرفانی:
ناز و کرشمه کن و به واسطهی آن رنگ و رونق ساحری را نابود ساز و با جادوی نگاهت شهوت سامری را از میان ببر. مقصود او از این شعر این است که معشوق سراسر زیبایی ست، به گونهای که تمام زیباییهای این جهان در برابر ذرهای از وجود او فانی است. از این روست که عاشق فقط شیفتهی درگاه او میگردد و طالب راهیابی به سمت اوست.
تعبیر غزل:
سعی کن به جای اینکه عیوب دیگران را ببینی و عیبهای آنان را به خودشان بگوی، از آنها چشم پوشی کنی و محسنات اخلاقی آنان را ببینی. این کار پسندیدهتر است، چون اگر عیبهای دیگران را در ملاعام به آنان بگویی، از تو رنجیده خاطر میگردند.