فال حافظ ۸ اسفند ماه ۱۴۰۲/ چه جورها که کشیدند بلبلان از دی

دیوان اشعار حافظ، به ویژه به دلیل پیوندی که با قرآن کریم دارد، همیشه برای ایرانیان کتابی محترم و حتی مقدس بوده است. این تقدس و جنبۀ معنوی باعث شده که در سنت ما تفال زدن به دیوان این شاعر عارف امری مرسوم و موجه باشد.
اول صبح؛ خود حافظ نیز دلیل زیبایی بینظیر اشعارش را پیوند آنها با قرآن کریم میدانست: «ندیدم خوشتر از شعر تو حافظ، به قرآنی که اندر سینه داری». بیجهت نیست که مردم ایران نیز این شاعرِ حافظ قرآن را «زبان غیب» قلمداد کرده و گاهی برای کشف رازهای زندگی به دیوان اشعار او تفال زدهاند.
تفال امروز هشتم اسفند ماه سال ۱۴۰۲ به دیوان لسانالغیب را در اینجا میخوانید:
زهی خجسته زمانی که یار بازآید
به کام غمزدگان غمگسار بازآید
به پیش خیل خیالش کشیدم ابلق چشم
بدان امید که آن شهسوار بازآید
اگر نه در خم چوگان او رود سر من
ز سر نگویم و سر خود چه کار بازآید
مقیم بر سر راهش نشستهام، چون گرد
بدان هوس که بدین رهگذار بازآید
دلی که با سر زلفین او قراری داد
گمان مبر که بدان دل قرار بازآید
چه جورها که کشیدند بلبلان از دی
به بوی آن که دگر نوبهار بازآید
ز نقش بند قضا هست امید آن حافظ
که همچو سرو به دستم نگار بازآید
تفسیر عرفانی:
خوشا زمان مبارکی که یار بازگردد و غمخوار غمزدهها با آرزوی آنان به نزدشان باز گردد. مقصود او از این شعر این است که وارستگان کوی یار در آن زمان دلخوشند که در پیش پیشگاه او قرار گیرند و به وجود او آرامش را در خود متبلور سازند؛ چرا که آرامشی که از درگاه او برخیزد، همواره وجودشان را فرا میگیرد و هرگز تزلزل نمیپذیرد.
تعبیر غزل:
همواره در حسرت به سر میبری و مشکلاتی را که برایت پیش میآید، به گردن تقدیر و قضا میاندازی و با دلایل واهی آنها را توجیه میکنی. بهتر است تغییری اساسی در زندگیات رخ دهد و گرنه در زندگی دچار مشکل میشوی.