فال حافظ ۱۹ آبان ماه ۱۴۰۳/ ز چین زلف کمندت کسی نیافت خلاص
دیوان اشعار حافظ، به ویژه به دلیل پیوندی که با قرآن کریم دارد، همیشه برای ایرانیان کتابی محترم و حتی مقدس بوده است. این تقدس و جنبۀ معنوی باعث شده که در سنت ما تفال زدن به دیوان این شاعر عارف امری مرسوم و موجه باشد.
اول صبح؛ خود حافظ نیز دلیل زیبایی بینظیر اشعارش را پیوند آنها با قرآن کریم میدانست: «ندیدم خوشتر از شعر تو حافظ، به قرآنی که اندر سینه داری». بیجهت نیست که مردم ایران نیز این شاعرِ حافظ قرآن را «زبان غیب» قلمداد کرده و گاهی برای کشف رازهای زندگی به دیوان اشعار او تفال زدهاند.
تفال امروز نوزدهم آبان ماه سال ۱۴۰۳ به دیوان لسانالغیب را در اینجا میخوانید:
اگر به مذهب تو خون عاشق است مباح
صلاح ما همه آن استکان تو راست صلاح
سواد زلف سیاه تو جاعل الظلمات
بیاض روی چو ماه تو فالق الاصباح
ز چین زلف کمندت کسی نیافت خلاص
از آن کمانچه ابرو و تیر چشم نجاح
ز دیدهام شده یک چشمه در کنار روان
که آشنا نکند در میان آن ملاح
لب چو آب حیات تو هست قوت جان
وجود خاکی ما را از اوست ذکر رواح
بداد لعل لبت بوسهای به صد زاری
گرفت کام دلم ز او به صد هزار الحاح
دعای جان تو ورد زبان مشتاقان
همیشه تا که بود متصل مسا و صباح
صلاح و توبه و تقوی ز ما مجو حافظ
ز رند و عاشق و مجنون کسی نیافت صلاح
تفسیر عرفانی:
۱- اگر صبر داشته باشید و از خرد و عقل کمک بگیرید، آن کار انجام مییابد. نگران نباشید.
۲- این نیت از دو جهت قابل تأمل است. برای مثال، چون سفیدی صبح ظفر که توام با تحمل رنج و ناراحتی است و دیگری، چون ظلمات شب که هجران و دوری از آن بیجهت نیست.
۳- تمام آرزویت را جمع کردهای و گویی انجام آن تمام زندگی شماست. امید و آرزویت را در انجام این نیت خلاصه کرده ای، ولی بدان که در این روزگار، کسی از کمند زلفش در امان نبوده است. هر کسی را به نحوی شکار خود کرده است. مواظب باش. شکار آسانی نباشی، زیرا از این طلقه فلاح و صلاح بر نمیآید.
تعبیر غزل:
اگر تا این حد به او (به این کار) علاقه مندی پس باید در مقابلش فداکاری بسیار کنی و از «من» بگذری. تو او را بهترین میدانی و به او علاقه و اعتقاد داری پس اگر چنین است باید درمورد تصمیم گیریهای او راجع به آینده و زندگی انعطاف بیشتری از خود نشان دهی و بدان او صلاح تو را بسیار خوب میداند.