ماهی کوچکی که صدایی مانند «موتور هواپیما» دارد
در یک نگاه، این ماهی شفاف، که طول آن فقط حدود ۱۲ میلی متر است، ممکن است چندان موجود خاصی به نظر نرسد اما نرهای آن با صدایی پرشور که دانشمندان را متحیر کرده، کمبودهای ظاهری خود را جبران میکنند.
اول صبح؛ دانشمندان به تازگی یک ماهی کوچک یک سانتیمتری کشف کردهاند که در مقیاس دسیبل، بلندتر از صدای شلیک گلوله، موتورهای جت یا بیشتر استریوهای خودروهاست.
این گونه ماهی به نام «Danionella cerebrum»، در سال ۲۰۲۱ زمانی که در میانمار زندگی میکرد در رودخانههای کوهستانی شناسایی و کشف شد.
در یک نگاه، این ماهی شفاف، که طول آن فقط حدود ۱۲ میلی متر است، ممکن است چندان موجود خاصی به نظر نرسد اما نرهای آن با صدایی پرشور که دانشمندان را متحیر کرده، کمبودهای ظاهری خود را جبران میکنند.
این ماهی ریز میتواند صداهایی با قدرت بیش از ۱۴۰ دسیبل در فاصله ۱۰ تا ۱۲ میلی متری تولید کند که با صدایی که انسان از هواپیما در هنگام برخاستن در فاصله ۱۰۰ متری دریافت میکند، قابل مقایسه است.
دکتر «رالف بریتز» «Ralf Britz»، نویسنده این مطالعه گفت سعی کردیم بفهمیم ماهی چگونه این کار را مدیریت میکند و چه سازوکاری مسئول این توانایی است.
پر سر و صداترین جانوران، مانند مرغ زنگوله سفید (زنگ مرغ سفید)، معمولا هوا تنفس میکنند، بنابراین از ماهیچههای تخصصی حنجره یا سیرینکس خود برای تعدیل جریان هوا و تولید صداهای بلند استفاده میکنند. اما ماهیها تنفس هوایی ندارند، بنابراین در موارد نادری که سر و صدا میکنند، باید از روشهای دیگری استفاده کنند.
محققان با استفاده از میکرو CT، ویدئوی پرسرعت، تجزیه و تحلیل بیان ژن و روشهای دیگر، درون این ماهی کوچک را بررسی کرده و دستگاه تولید صدا را بر خلاف هر چیز دیگری در طبیعت کشف کردند که متشکل از یک عضله قدرتمند، یک دنده تخصصی و یک قطعه «طبل غضروفی» است.
بریتز گفت، این دستگاه، طبل غضروفی را با نیرویی بیش از ۲۰۰۰ گرم شتاب داده و آن را به بادکنک شناور (اندامی در بدن ماهی) شلیک میکند تا یک پالس سریع و بلند ایجاد کند. این پالسها با انقباضات ماهیچهای متناوب یا یک طرفه به یکدیگر متصل میشوند تا صدای بلند ایجاد کنند.
محققان با مطرح کردن این سوال که چرا این ماهیهای کوچک چنین سیستم ارتباطی پیچیدهای را ایجاد کردند، این فرض را مطرح میکنند که در آبهای کم عمق و تیرهای که خانه این ماهی هاست، ممکن است چنین سیستمی ضروری باشد.
به گفته بریتز احتمالا از آنجایی که این محیط تاریک است، رقابت بین مردان این گونه، آنها را مجبور به توسعه سازوکار ویژه برای ارتباطات صوتی کرده و قطعا صدای این پسر کوچولو از گاز گرفتنش بدتر است.
نتایج این تحقیقات در نشریه PNAS منتشر شده است.