کشف مجسمههای 11 هزار سالۀ «مُرده و کرکس» در ترکیه
کاراهان تپه و گوبکلی تپه در ترکیه دو سایت باستانی هستند که قدمت سکونت در آنها به حدود یازده هزار سال قبل برمیگردد. باستانشناسان از این مکانها به عنوان «نقطه صفر تاریخ» یاد میکنند.
باستانشناسان در ترکیه آثار شگفتانگیزی کشف کردهاند که قدمت برخی از آنها از جمله یک مجسمه به ۱۱ هزار قبل و حتی پیش از آن بازمیگردد.
به نظر می رسد این مجسمه، یک انسان مرده با اندازه غولپیکر را به تصویر میکشد. بیرونزدگی استخوانهای دنده، حاکی از این هستند که این مجسمه در حقیقت یک جسد را نشان میدهد. علاوه بر این در نزدیکی این مجسمه یک مجسمۀ سنگی کرکس نیز که بر روی یک دیوار قرار داشته کشف شده است.
مجسمهای که ظاهرا یک فرد مرده را به تصویر کشیده است
این کشف اسرارآمیز با کشف یک مجسمه سنگ آهکی به اندازه واقعی از یک گراز وحشی در محل معبدی باستانی در گوبکلیتپه مصادف شد.
مجسمه گراز وحشی که پیدا شد مربوط به دوره بین ۸۷۰۰ تا ۸۲۰۰ سال قبل از میلاد است و ۴.۴ فوت طول و ۲.۳ فوت ارتفاع دارد. آثار رنگدانههای قرمز، سیاه و سفید روی سطح آن وجود دارد که نشان میدهد قبلاً با رنگ تزئین شده است.
مجسمه رنگشده گراز که در گوبکلی تپه یافت شد
در رابطه با اکتشافات، بنجامین آرباکل، استاد مردمشناسی در دانشگاه کارولینای شمالی در چپل هیل، خاطرنشان کرد که این آخرین اکتشافات بخشی از یک سری اکتشافات غیرعادی در این مکانهای باستانی است.
این اکتشافات درک قبلی دربارۀ جوامع پیش از کشاورزی را تغییر می دهد، زیرا آثار پیچیده و پیشرفته یافت شده در گوبکلی تپه و کاراهان تپه نشان دهنده سطحی از سازمان اجتماعی و مهارت معماری است که قبلا نادیده گرفته شده بودند.
این نشان میدهد که جوامع پیش از کشاورزی در جنوب غربی آسیا پیچیدهتر از آن چیزی بودند که قبلاً تصور میشد؛ این کشف مفروضات قبلی در مورد سادگی این جوامع را به چالش میکشد.
منبع: العین فارسی