کشف باورنکردنی «جنین» 72 میلیون ساله در یک تخم دایناسور
دانشمندان یک جنین دایناسور کاملاً شکل گرفته را کشف کردند که سالها در قفسۀ نگهداری از فسیلها در یک موزۀ چینی جا خوش کرده بود.
به گزارش اول صبح؛ این جنین فسیل شده در درون یک تخم فسیلشدۀ دایناسور قرار داشت. هیچ کس فکرش را نمیکرد که ممکن است چه چیز شگفتانگیزی در درون این تخم پنهان شده باشد؛ چیزی که آشکار شدنش بتواند به آشکار کردن پیوند باورنکردنی بین پرندگان امروزی و دایناسورهای ماقبل تاریخ کمک کند.
این نمونۀ متولد نشده که در سال 2015 کشف شد، جنین یک اویراپتوروسور (گروهی از دایناسورهای پَردار از دوره کرتاسه) است که بر اساس تجزیه و تحلیلها، قدمت آن به 72 میلیون سال پیش میرسد.
تخم حاوی جنین در سال 2000 پیدا شد و به موزه تاریخ طبیعی سنگ Yingliang در شهر نانآن چین اهدا شد.
همانطور که میتوان انتظار داشت، جنین درون این تخم بسیار کوچک بود و فقط 27 سانتی متر طول داشت. دانشمندان این جنین را «بچه یینگلیانگ» نامگذاری کردند؛ این یکی از کاملترین جنینهای دایناسور است که تا کنون یافت شده.
اما آنچه بیش از هر چیز توجه دانشمندان را جلب کرد، وضعیت قرارگیری جنین در تخم بود، زیرا شبیه سایر موارد دیده شده نبود.
در مطالعهای که در سال 2021 توسط دانشگاه بیرمنگام و دانشگاه علوم زمین چین بر روی این فسیل جنین انجام شد، جنین دارای حالتی شبیه پرنده توصیف شد، زیرا سرش در زیر بدن قرار داشت، پاها در دو طرف قرار گرفته بودند و کمر در امتداد محیط تخم خمیده بود. این دقیقا همان حالتی است که در پرندگان امروزی نیز دیده میشود.
تصویری بازسازی شده از وضعیت جنین در تخم
در مطالعه سال 2021، گفته شد که چنین وضعیتی «قبلاً در هیچ دایناسور غیر پرندهای شناسایی نشده بود، اما کاملا یادآور حالت جنین پرندههای امروزی در اواخر مرحلۀ رشدشان بود».
پروفسور استیو بروسات از دانشگاه ادینبورگ گفت: «این دایناسور کوچک قبل از تولد شبیه یک بچه پرنده است که در تخم خود حلقه زده باشد؛ این یک مدرک دیگر برای این نظریه است که بسیاری از ویژگیهای پرندگان امروزی برای اولین بار در اجداد دایناسور آنها تکامل یافته است».
بروسات در ادامه «بچه یینگلیانگ» را «یکی از زیباترین فسیلهایی که تا به حال دیدهام» توصیف کرد.