چرا «فضا» تاریک است؟
تاریکی فضا در عین وجود ستارهای مانند خورشید که میتواند زمین را روشن کند، موضوعی است که میتواند افراد علاقهمند به نجوم را با خود درگیر کند.
اول صبح؛ شاید تا به حال پیش آمده باشد که از خود بپرسید، چگونه با وجود خورشید که بهراحتی زمین را روشن میکند، فضا تاریک است؟ در واقع چرا فضا با وجود پرشمار ستاره مانند خورشید، همچنان سرد و تاریک است؟
در پاسخی ساده به این سوال باید گفت از آنجایی که نور خورشید در فضا منعکس یا پراکنده نمیشود، ما فضا را سیاه میبینیم. در واقع در خلا، ذرات و موادی که نور خورشید را پراکنده و منعکس کنند وجود ندارد؛ اما در مورد زمین و با ورود نور خورشید به جو، مولکولها و ذرات جو آن را پراکنده میکنند و در نتیجه در طول روز ما آسمان را به رنگ آبی میبینیم.
با این وصف، رنگ آبی آسمان حاصل برهمکنش نور خورشید با مولکولهای گاز موجود در جو زمین است؛ پدیدهای که به آن پراکندگی رایلی نیز میگویند.
از طرفی، رنگ آبی با طول موج کوتاه، بیش از رنگ قرمز در آسمان منتشر میشود و به همین دلیل، چشم انسان نور آبی را بیشتر و بهتر تشخیص میدهد و همین مسئله سبب میشود تا آسمان را به رنگ آبی ببینیم.
همه اینها یعنی روشنایی زمین در طول روز حاصل وجود جو است که به انعکاس و پراکنده شدن نور خورشید کمک میکند. این در حالی است که فضا یک محیط بینهایت گسترده و وسیع با ذرات و ماده اندک است که قادر به منعکس کردن نور خورشید نیستند. جالب است بدانید در فاصله مدار خورشید تا زمین و در هر ۱۰۰ سانتیمتر مکعب، تنها یک اتم هیدروژن خنثی وجود دارد.