ترکیب زیبای «خرابههای قدیمی» با «ساختمان امروزی»
موسسه طراحی و پژوهش معماری دانشگاه ژجیانگ (UAD) پروژۀ «خانۀ روستاییان» را در روستای وانگهو در استان ژجیانگ چین طراحی کرده است. این پروژه تلاش دارد تا ویژگیهای معماری سنتی منطقه را حفظ کرده و آنها را با عناصر مدرن ترکیب کند.
اول صبح؛ در این پروژه بخشهای باقیمانده از دیوارهای گلی خانههای قدیمی با سازههای بتنی جدید و فناوری مدرن تلفیق شدهاند؛ این فضا قرار است به عنوان یک مکان عمومی برای موارد مختلفی از جمله جلسات، پذیراییها، ورزش و تفریحاتی مانند نمایش فیلم استفاده شود.
روستای وانگهو، در منطقهای کوهستانی با خاک حاصلخیز قرار دارد و به تولید محصولات کشاورزی معروف است. در گذشته، روستاییان در خانههای گلی قارچ پرورش میدادند. اما با پیشرفتهای مدرن، این روشها از یادها رفتهاند. با اینحال بقایای خانههای گلی به عنوان شاهدانی تاریخی باقی ماندهاند و نشانههایی از گذشته را در خود دارند.
پروژۀ «خانه روستاییان» با ترکیب عناصر سنتی و مدرن این خاطرات را دوباره زنده میکند و در عین حال یک تجربۀ منحصر به فرد بصری را به مخاطبان ارائه میدهد: یک بنای کاملا مدرن که انگار از دل ویرانههای گِلی سربرآورده است.
ساختمان جدید به نحوی در میان ویرانههای دو خانه گلی ساخته شد که آن دیوارهای قدیمی بتوانند به بخشی از خود این ساختار مدرن تبدیل شوند؛ حالا دیوارهای گلی و بتنی به بخشی از یک کل واحد تبدیل شدهاند و سیمایی خاص و تاثیرگذار را پدید آوردهاند.
روستای وانگهو قبلا فاقد فضاهای عمومی بود که بتوانند فرهنگ جمعی را حفظ کرده و نیازهای مادی و فرهنگی مردم را برآورده کنند. مرکز فعالیت جدید طوری طراحی شده که فضای کمی را اشغال کرده ولی عملکردهای متنوعی دارد. این فضا در طول روز برای تجارت یا مطالعه کودکان و در شب برای نمایش فیلم استفاده میشود. همچنین نمایشگاهی برای نمایش تاریخچه روستا و تکنیکهای پردازش قارچ در اینجا ایجاد شده است. طراحی این مرکز به گونهای است که به صورت تماموقت قابل استفاده باشد و به نیازهای مختلف پاسخ دهد.
پنجرههای موجود بر روی دیوارهای گلی کوچک هستند و نور کافی را تأمین نمیکنند. برای حل این مشکل، خانه روستاییان انواع مختلفی از پنجرهها را به کار برده است. تالار نمایشگاهی دارای پنجرههای بزرگ است تا نور طبیعی بیشتری وارد شود و ورودی کافه با پنجرههای شیشهای بزرگ تجهیز شده است. پنجرههای بلند روی سقف نیز نور طبیعی را به داخل میآورند و راحتی فضایی را افزایش میدهند. این طراحی تعامل بینقصی بین فضای داخلی و خارجی ایجاد کرده و ارتباطات بصری با کوچههای روستا، خانههای محلی و کوههای دوردست را تقویت میکند.