مرموزترین مجسمۀ جهان؛ بُت ۱۲ هزارسالهای که «چهرههای مخفی» دارد
چندین چهرۀ انسانی بر روی این پیکرۀ بلند از جنس چوب کاج اروپایی حک شدهاند که در نگاه اول قابل تشخیص نیستند. این مجسمه بیشا زدو برابر اهرام مصر قدمت دارد و یکی ازرازآمیزترین یافتههای باستانشناسی در دنیا به حساب میآید.
اول صبح؛ نام این مجسمه شیگیر آیدل یا «بت شیگیر» است و قدیمیترین مجسمه چوبی شناخته شده جهان به حساب میآید. این مجسمه در پایین لجنزاری در کوههای اورال روسیه در سال ۱۸۹۴ پیدا شد.
این مجسمه بلند در حدود ۱۲ هزار سال پیش از تنه درخت کاج اروپایی (لاریکس) تراشیده شده و بنابراین قدمت آن را بیش از دو برابر اهرام مصر است.
این مجسمۀ کندهکاری شده در زمان ساخته شدنش بیش از ۵ متر ارتفاع داشته است. بت شیگیر یک پیکر انسانی را به تصویر میکشد و مجموعهای از نقوش هندسی از جمله زیگزاگ و همچنین صورت و دستهای انسان روی آن حک شده است.
محققان موفق شدهاند چندین چهرۀ انسانی را در نقاط مختلف مجسمه و در میان طرحها و خطهای آن پیدا کنند
به گفته مجله سایِنس، بسیاری از نشانههای روی این مجسمه شبیه نشانههایی هستند که در گوبکلی تپه، یک مکان باستانشناسی نوسنگی در ترکیه، در ویرانههای سنگی یافت شدهاند (مثل نشانهای از یک نوع گرایش هنری که با پایان آخرین عصر یخبندان آغاز شده است). با این حال، هدف ساخت این اثر چوبی همچنان یک راز باقی مانده و برخی محققان حدس میزنند ممکن است طی مراسم باستانی از آن استفاده کرده باشند.
دربارۀ چهرههای حکاکیشده در نقاط مختلف مجسمه نیز محققان حدس میزنند که اینها شاید نشانههایی از خدایان یا اساطیر مختلف آن مردمان باستانی بوده باشند که قرارگیری عمودیشان میتواند نمایانگر یک سلسله مراتب یا توالی باشد.