از «اوروک» باستانی چه میدانیم/ تصویر
اوروک نخستین شهر بزرگ سومر بود که در قرن پنجم پیش از میلاد ساخته شد. این یکی از بزرگترین سکونتگاههای سومریان و از مهمترین مراکز مذهبی در بین النهرین محسوب میشد.
اول صبح؛ اوروک (Uruk) از شهرهای باستانی سومر در منطقه بین النهرین بود. این شهر در فاصله ۲۵۰ کیلومتری از جنوب شهر بغداد، روی شاخه باستانی رود فرات که در کتاب مقدس به نام ارخ (اکنون وارکه) شناخته میشود، قرار داشت.
اورک؛ جایی که افسانهها و تاریخ به هم نزدیک میشوند
اوروک نخستین شهر بزرگ سومر بود که در قرن پنجم پیش از میلاد ساخته شد. این یکی از بزرگترین سکونتگاههای سومریان و از مهمترین مراکز مذهبی در بین النهرین محسوب میشد. از حدود ۵۰۰۰ پیش از میلاد تا قرن پنجم پس از میلاد، این شهر به طور مداوم مسکونی بود.
نوشتههای خط میخی نشان میدهند که گیلگمش، پادشاه نخستین دودمان حاکمان این شهر و قهرمان حماسه معروف به نام او، دیوارهای شهر را در ۴۷۰۰ سال پیش ساخت. همچنین، مجموعه معبد Eanna توسط وی ساخته شد که وقف الهه Inanna، یا Ishtar، الهه عشق، زایش و جنگ شده بود.
اوروک در دو زمینه شهر مهمی محسوب میشد: دین و علم. هزاران لوح گلی به دست آمده که قدمت آنها به دوران آغازین نگارش در حدود ۵۰۰۰ سال پیش باز میگردند، این امر را تایید میکنند.
دوره اوروک شاهد ظهور زندگی شهری در بین النهرین بود و به تمدن کامل دوره عتیق منتج شد. اوروک یکی از بزرگترین سکونتگاهها با ساختمانهایی چشمگیر و اولین شواهد از آغاز نگارش محسوب میشود.
اوروک را میتوان به نوعی نخستین شهر بین النهرین و جهان نامید. این شهر در سراسر هزاره سوم پیش از میلاد، اهمیت خود را حفظ کرد، اما در دورههای بعد رو به زوال رفت.
به راستی، اوروک نقش مهمی در اسطورهشناسی تمدنهای بین النهرین ایفا کرده است.